TPUBL-A-876

A nők politikai reprezentáltsága. Európai uniós körültekintés

A termék ingyenesen megtekinthető. A termék ingyenesen megtekinthető.

Csatolt dokumentum: megtekintés

A tanulmány egyedi azonosítója: TPUBL-A-876

A tanulmány teljes címe: A nők politikai reprezentáltsága. Európai uniós körültekintés

Szerző: Lévai, Katalin

Része: Nagy Ildikó - Pongrácz Tiborné (szerk.): Szerepváltozások. Jelentés a nők és férfiak helyzetéről 2009. Budapest: TÁRKI - Szociális és Munkaügyi Minisztérium, 2009, 15-26. p.

Oldalszám: 12

Kiadó:

  • TÁRKI
  • Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Kiadó székhelye: Budapest

Kiadás éve: 2009

Leírás:

  • Szociológusként és európai politikusként is gyakran felteszem a kérdést: mi az oka annak, hogy Magyarországon közel hÚsz évvel a rendszerváltás után még mindig ennyire alacsony a nők részvétele a közéletben? Miért folytat szélmalomharcot az, aki kiáll a nemek esélyegyenlősége mellett?

    Ha ezt meg akarjuk érteni, vissza kell ásnunk a mÚltba. Az európai politizálás történelme jól mutatja, hogy a politika világát alapvetően mindenütt férfiak uralják. Mivel azonban a választók közel fele szinte valamennyi országban nő, idővel mégis történtek változások. Az 1970-es évektől kezdődően egyre több országban szerepeltek a nők mind több sikerrel a politikai és a közéleti befolyás megszerzéséért folytatott küzdelemben. A skandináv országokban tömegesen kerültek be nők a politikai döntéshozatal folyamatába, aminek következtében megnőtt munkaerő-piaci aktivitásuk és gazdasági szerepvállalásuk is.

Partner: Tárki

Termék ára: ingyenes

Kulcsszavak:

Témakörök: